Merevlemez- és rendszerkarbantartás az Ubuntu Linux rendszeren

Ahogyan a Windows rendszerek használata során már megismerhettük, a számítógépünk merevlemez meghajtójának rendszeres karbantartása a Linux-rendszereken is csodákat művelhet számunkra - például akár több GByte-nyi lemezterületet is felszabadíthatunk vele.

Ezúton meg fogom mutatni milyen módszereket követve érdemes a Linux-rendszerű meghajtónkat/meghajtóinkat karbantartani.

Disk

1.) Bevezető tudnivalók

A windows-korszakra visszatérve - a Ccleaner nevű segédprogramot bizonyára mindenki ismeri és szereti - szerencsére létezik Linux-ra is hozzá hasonló. Erre egyrészt azért van szükség, hogy az általunk mindennap használt programok - például Mozilla Firefox böngésző - ideiglenes tárterületét kiürítsük, másrészt pedig a programtelepítéseink során összegyűlt - a későbbiekben már nem feltétlenül szükséges - telepítőfájlokat eltávolítsuk.

A windows-rendszerekkel ellentétben viszont a Linux nem az ott található registry-bejegyzésekhez hasonlóakra épít - ezért itt a lemezterület felszabadításán kívül nagyon más jellegű takarítóműveletet nem is szükséges elvégezni. Ennek egyik magyarázata, hogy a Linux rendszerek az ideiglenes tárterületet - /tmp rendszermappa - automatikusan kiürítik.

2.) Takarítási lehetőségek

- Ccleaner-hez hasonló segédprogram - ahogyan megemlítettem, Linux rendszereken is létezik - BleachBit néven.

Bleachbit

Nagyon egyszerű kezelőfelülettel rendelkező - az Ubuntu szoftverközpontból, vagy a Synaptic csomagkezelőből könnyen feltelepíthető segédprogram.

Telepítése Terminál-ból:

sudo apt-get install bleachbit

Teljes értékű használatához - bizonyos rendszerterületek hozzáféréséhez root-jogosultság szükséges - futtatáskor a BleachBit (as root) nevű indítási lehetőséget - vagy pedig a Terminál-ból a sudo bleachbit parancsot válasszuk.

- Az általam már korábban bemutatott Ubuntu Tweak segédprogram is tartalmaz a BleachBit-hez hasonló takarítófunkciókat.

UbuntuTweak

- Elárvult - Orphaned - csomagok eltávolítása a gtkorphan segítségével

orphaned

Használatához telepítsük a gtkorphan programcsomagot:

sudo apt-get install gtkorphan

- A Terminál kedvelői pedig az alábbi parancsokkal is ügyesen kitakaríthatják rendszerüket ->

sudo apt-get autoremove -> letöröl minden felesleges feltelepített csomagot
sudo apt-get autoremove --purge -> szintén - de a beállításfájljaival együtt
sudo apt-get autoclean -> letörli azokat a letöltött csomagfájlokat - /var/cache/apt/archives mappa -, amik már régóta nem lettek használva
sudo apt-get clean -> ugyanonnan minden letöltött csomagfájlt letöröl

3.) További takarítási lehetőségek

Amennyiben még több szabad lemezterületet szeretnénk visszanyerni merevlemezünkről, úgy javaslom a teljes feltérképezéshez a Baobab - nevű segédprogramot. Ez a program valójában egy lemezhasználat-elemző, amely arra szolgál, hogy a kiválasztott meghajtónkon - vagy mappánkon - belül megmutassa mely mappák/almappák foglalják el a legnagyobb lemezterületet. Használatával akár azonnal a kiválasztott mappába ugorhatunk - további körülnézéshez - vagy akár törölhetjük is azt - "Áthelyezés a Kukába". Az utóbbi után természetesen még szükséges a Kuka kiürítése is.

A feltelepített programjaink - méret szerinti - Top-listáját pedig a dpigs segítségével kaphatjuk meg ->

Terminál-ban futtassuk az alábbiakat:

sudo apt-get install debian-goodies -> a telepítéshez

dpigs --lines=10 -> pedig a 10 legnagyobb telepített programunk nevének kilistázásához - ahol a 10 helyett más számot is beírhatunk.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.